Rookworst Fijn of Grof met Gelria

Tip: Voor extra rooksmaak 1 gram per kilo Rookcondesaat Vero Zesti op het laatst aan het deeg toevoegen.

  • Aantal Personen: 1
  • Categorieën: Vlees

Bereidingswijze

1. Maal de varkensschouder door de 14mm plaat.
2. Voeg het water, Colorozozout, Gelria en Super Stim MSG vrij toe en meng het geheel tot er een goed bindende massa ontstaat.
3. Maal de kinnebak door de 14mm plaat.
4. Voeg de gemalen kinnebak toe aan het deeg en het geheel goed namengen.
5. Voor een grove rookworst het deeg door de 10mm plaat malen en voor een fijne rookworst het deeg door de 3mm plaat.
6. Meng het deeg licht na en stoppen in goed uitgewaterde Varkensdarmen.
7. Laat de worsten 1 nacht rijpen.
8. Droog de worsten licht aan in de rookkast, moeten nog klam aanvoelen. Daarna koud roken.
Of de rookworsten dompelen in Rookcondensaat Vero Zesti (1 deel Rookcondensaat Vero Zesti en 2 delen water)
9. De rookworst eventueel koken op 78 graden Celsius gedurende 45 minuten.
10. Na het koken de worsten schrikken in koud water, aandrogen, verpakken en pasteuriseren.

Ingrediënten

– 4kg Varkensschouder z/b z/z
– 5kg Kinnebakspek
– 1l [I] water
– 160g Verstegen Colorozozout 5000 g (Artikelnr. 344005)
– 50g Verstegen gelria 1250 g kuipje (Artikelnr. 013502)
– 30g Verstegen super stim MSG-vrij 2000 g kuipje (Artikelnr. 732002)
– Verstegen Varkensdarmen 32/35
– Verstegen Rookcondenstaat Zesti Vero 2500 g can (Artikelnr. 361602)