De koning van de show

Keep calm and go low & slow

“Eigenlijk slaat onze naam helemaal nergens op”, grapt cateraar Jeroen Witteveen van King of the Grill in Zeist. “Wat wij doen is vooral low & slow, dus niet dat korte grillen. Ach, we vonden de naam gewoon leuk klinken.” Het had ook zomaar ‘King of the Bill’ kunnen worden toen Jeroen ooit accountancy studeerde. “Maar als je in een middenstandsgezin opgroeit, rol je uiteindelijk toch snel in de zaak.” Als vierde generatie begon hij op zijn twintigste in de slagerij die door zijn opa werd opgericht en later werd voortgezet door zijn vader. Met zijn nuchtere ‘gewoon-doen houding’ en gezond boerenverstand gooide hij acht jaar geleden het roer om: de winkel dicht en volledige focus op catering.

Waarom besloot je te stoppen met de slagerij?

“Laten we eerlijk zijn: er zit nogal een verschil tussen een pondje gehakt verkopen of een buffet afrekenen. De dagen in de winkel waren lang, we kregen concurrentie van de grote supermarkten én we hadden met ‘Witteveen Catering’, dat we ernaast deden, de wind mee. Dus namen mijn vrouw en ik de gok. Die catering doen we trouwens nog steeds, daar is in 2007 King of the Grill bijgekomen.”

Hoe is King of the Grill ontstaan?

“Ik ben dol op Amerika, de barbecuecultuur bedoel ik dan hè? Toen ik via een klant de kans kreeg om zo’n smokertrailer te kopen, was ik om. In het begin hadden mensen geen idee wat het was. ‘Of ik het dak met teer ging bedekken’, vroegen ze. Jord Althuizen heeft de weg wel vrijgebaand. Tegenwoordig kent iedereen die smokers wel.”

En waarom smoke je niet onder de naam Witteveen Catering?

“Aan zo’n barbecueconcept moet je niet je eigen naam willen hangen. Dat is net als je woonplaats op je bus zetten. King of the Grill is landelijk, mensen vinden ons via Google. Soms hebben we klussen zó ver weg, dat ik denk, is dit nou nodig? Met al die spullen lijken we wel een verhuisbedrijf. Maar als mensen ons boeken, komen we.”

Wat doe je als King of the Grill?

“Weinig grillen dus. Het had net zo goed King of the Slow, Smoke of Show kunnen zijn. Grillen is het snelle werk, dat doen wij nauwelijks. Wij roken producten twaalf tot veertien uur. Het afmaken – wat we op locatie doen – is meer voor de show.”

Wat vind je zo mooi aan het roken of barbecueën, of hoe noem je het?

“Noem het wat je wilt. Het maakt mij niet uit. Het is eigenlijk roken. En heel eerlijk: ik ben geen vakidioot die met een vleesthermometer in de weer is en exact weet wat warmte met vleesenzymen doet. Het verdient goed en ik vind het leuk. Dat laatste is het allerbelangrijkste, anders houd je het niet vol.”

Waarom spreekt de smaak die roken geeft je aan?

“Persoonlijk hoef ik niet alles gerookt te hebben. Dat is echt te heftig. Ik vind juist de combinatie mooi. Daarom bieden we ook totaalpakketten aan met vlees, vis en vegetarische opties. Die laatste optie ligt iets buiten onze eigen comfortzone, maar we doen het wel. Hetzelfde geldt voor gluten- of lactosevrije dieetwensen en halal vlees.”

Waarom wil je een zo breed mogelijke doelgroep aanspreken?

“Als je mensen uitsluit, loop je zo een hele partij mis. Daarom kies ik ook voor producten van de Verstegen pure-lijn. Die zijn vrij van alle declarabele allergenen, vrij van de smaakversterker MSG (mononatriumglutamaat) en bevatten minder zout. Zo kunnen we gemakkelijk een assortiment aanbieden, wat voor een grote doelgroep geschikt is. Dat heeft Verstegen echt goed voor elkaar. Die burger-kruidenmix is perfect om burgers of worsten mee te marineren. En de French Garden-marinade blijft een topper voor op de champignons en krieltjes.”

Image-block

Heb je een favoriet product of ingrediënt om mee te werken?

“Is het heel stom als ik dat niet heb? Op dit moment vind ik die sausage rings wel tof. Vooral omdat het weer iets geks is. Nog niet iedereen kent het. Hoewel dat tegenwoordig ook snel voorbij is met social media. Als je morgen iets nieuws hebt, heeft overmorgen iedereen het en is het daarna niet meer leuk. Voor nu is het leuk voor de show.”

En hoe maak jij die show?

“Nou, ik maak dus niks hè? We staan niet met vlaggetjes te wapperen hoor. Ik heb gewoon een leuk team met enthousiaste mensen die graag op een leuke manier met eten bezig zijn. En een beetje gezellig doen met de gasten. Met zo’n smoker heb je verder weinig toeters en bellen nodig.”

Hoe kom je aan dat leuke team?

“Mijn dochter van 23 en mijn zoon van 19 jaar werken hier ook. Die trekken veel jeugd aan. En dit werk vinden ze gewoon leuk. Als ik in de app-groep vraag: ‘Wie gaat er morgen mee op pad met de smoker?’, heb ik genoeg reacties. Wel grappig, want als ik vraag wie hier mee op gaat ruimen reageert niemand.”

Heb je jaarrond voldoende werk met King of the Grill?

“Nee, dit is echt seizoenswerk. In de zomer gaan we los. Daarna hebben we even een dipje en rond kerst hebben we het weer even druk. En dat is prima. Die rustige maanden geven ons ruimte om bij te komen, op vakantie te gaan en een hoop productie te draaien zoals pulled pork, pulled chicken en hamburgers. Dat kan ik prima invriezen.”

Zijn er dingen die je graag anders had willen doen?

“Misschien ben ik soms wat van de oude stempel. Ik houd graag zelf de controle. Er zijn genoeg ‘grote jongens’ die bepaalde zaken makkelijker loslaten. Misschien had ik dan vier keer zo groot kunnen worden. Ik verkoop nu soms nee. Maar als een afspraak eenmaal staat, dan zijn we er – even afkloppen hoor. Ik zal nooit een partij afzeggen als er ineens een grotere klus voorbij komt. En als het team handen tekort komt, ben ik zelf de reserveman.”

Wat is je grootste uitdaging?

“Personeel. Fijne mensen vinden en behouden. Het is hier leuk, maar ook hard werken. Het moet thuis ook leuk blijven. Daar moet je voor waken: behandel je mensen goed.”

Hoe zie je de toekomst?

“Zolang ik dit werk met een leuke ploeg mensen kan doen, ben ik gelukkig. Alles valt of staat met het juiste team. En wie weet schakel ik nog ooit af en pak ik alleen de krenten uit de pap. Maar voorlopig vind ik het wel best. Wij hebben het goed.”

Heb je nog tips voor andere ondernemers in spe?

“Gewoon beginnen. En een lange adem hebben. Wij zijn ook met één smokertrailer begonnen. En soms heb je ineens wekenlang alleen maar regen. Dat is een kwestie van doorbijten. Je weet het hè: na regen…”

Image-block