Dieprood en daadkrachtig.
Safraan is het rood-gouden-draadje – ook wel stigma genoemd – dat je gerecht kleur, geur en een vleugje luxe geeft. Het komt van de saffraankrokus, een fragiele bloem die maar acht dagen per jaar bloeit. De oogst is handwerk, wat saffraan tot de duurste specerij ter wereld maakt.
Herkomst
Vooral uit het Midden-Oosten. Wereldkeuken Veelgebruikt in de Midden- Oosterse en mediterrane keuken, onder meer in paella, risotto en bouillabaisse.
Kwaliteit herkennen
Goede saffraan herken je aan flinterdunne, dieprode draadjes met een klein bloem stempeltje aan het uiteinde. De kwaliteit wordt bepaald door de hoeveelheid crocine (kleur) en saffraanol (aroma). Echte saffraan geeft langzaam een gele kleur af in warm water of wijn. Kleurt het direct fel? Dan is de kans groot dat het om imitatie gaat. Vermijd liever saffraan in poeder vorm, die wordt vaak vervalst met goed kopere specerijen zoals kurkuma.
Smaak
Saffraan heeft een aards, honingachtig aroma met een stoffige ondertoon. Het is een smaak die je moeilijk kunt vergelijken met andere specerijen, maar die in het juiste gerecht een subtiele, bijna magische diepte geeft.
Toepassing
Gebruik saffraan in rijstgerechten, soepen, sauzen of desserts. Voeg het toe aan warme vloeistof en laat het trekken voor een optimaal effect.
Denk aan saffraanrisotto, paella of een romige panna cotta met saffraan.
Tip
Saffraan komt prachtig tot zijn recht in romige desserts