Peruaanse zoete-aardappeldonuts

Als je zin hebt in een werelds ontbijt, probeer dan deze Peruaanse zoete-aardappeldonuts met zwarte mais en buffelyoghurt: een verrassende combinatie van zachte donuts gemaakt van zoete aardappel, gekruid met specerijen zoals kaneel en sinaasappel, geserveerd met een romige en lichtzure buffelyoghurt, en afgewerkt met een topping van gekarameliseerde zwarte mais voor een unieke smaakervaring.

  • Aantal Personen: 10
  • Categorieën:

Bereidingswijze

Donuts

  • Bereid eerst het deeg.
  • Pof de zoete aardappel in de oven op 180°C, totdat deze volledig gaar is.
  • Lepel het vruchtvlees eruit en maal fijn in de cutter.
  • Weeg 1000 gram van deze puree af en doe dit in de keuken machine met vlindergarde.
  • Voeg één ei toe en laat rustig draaien.
  • Maak intussen een papje van lauw water en gist en voeg dit toe aan het mengsel.
  • Voeg vervolgens de rasp van één sinaasappel toe, gevolgd door de suiker en het zout.
  • Voeg als laatste langzaam het zelfrijzend bakmeel toe tot een soepel deeg ontstaat. Laat het deeg 2 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Verwarm een pan met zonnebloemolie tot 180°C.
  • Maak je hand nat met koud water en neem 35 gram deeg. Vorm een balletje en trek er met je vinger een gat in.
  • Laat de donut voorzichtig in de olie glijden.
  • Bak 2 minuten aan één kant, draai vervolgens om en frituur nog 2 minuten tot goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Zoete-aardappelchutney

  • Snijd de zoete aardappel in blokjes en fruit deze aan in een hete pan met zonnebloemolie.
  • Voeg het Korianderzaad en de Peruaanse kruiden toe en fruit kort mee.
  • Voeg daarna de suiker toe en laat karamelliseren.
  • Blus af met een scheut water en kook het geheel in tot een stroperige substantie.

Specerijensiroop

  • Voeg alle ingrediënten toe aan een steel pan.
  • verhit het geheel en laat rustig inkoken tot siroop dikte.

Zwarte maïs

  • Kook de zwarte maïs samen met water, zout, Peru-kruiden gedurende 25 minuten.
  • Giet af.

Opmaak

  • Verdeel de yoghurt over het bord en plaats de donuts erin.
  • Steek vervolgens de lúcuma in de yoghurt en vul de holte met de chutney.
  • Voeg het fruit toe tussen de donuts.
  • Lak de donuts met de specerijensiroop en werk het gerecht af met de zwarte maïs en blaadjes Peruaanse munt.
  • Serveer de Spice Oil apart bij het gerecht.

Ingrediënten

Donuts
– 1250 g bataat
– 1 sinaasappel
– 380 g zelfrijzend bakmeel
– 50 g suiker
– 10 g Verstegen Zeezout – pure
– 1 ei
– 4 g gist

Zoete-aardappel chutney

– 50 g zonnebloem olie
– 250 g zoete aardappel
– 3 g Verstegen Korianderzaad gemalen pure
– 5 g Verstegen Peru kruiden grof met zout – pure
– 110 g suiker
-100 g water

Specerijensiroop

– 100 g suiker
– 100 g water
– 2 g Verstegen Mosterdzaad heel
– 2 st Verstegen Kaneel Ceylon heel – pure
– 2 st Verstegen Steranijs pure

Zwarte maïs
– 2 zwarte maïs kolven
– 6 g Verstegen Zeezout – pure
– 4 g Verstegen Peru kruiden grof met zout – pure

Garnering
– 150 g buffelyoghurt
– 25 g bramen
– 20 g bessen
– 30 g frambozen
– 0,5 lúcuma
– 5 st Peruaanse muntblaadjes
-15 g Verstegen Spice Oil Roasted Garlic Huacatay

Opmaak (per persoon)
– 3 donuts
– 65 g zoete-aardappel chutney
– 20 g specerijensiroop
– 15 g zwarte maïs