Rookworst is natuurlijk erg lekker bij oud hollandse kost, maar ook in plakjes door een roerbak schotel is deze erg lekker.
1. Maal de varkenssnippers door de 14 mm plaat.
2. Voeg het water toe en vermeng dit tot goed opgenomen.
3. Voeg de Gelromix en het Colorozozout toe en meng tot goed verdeeld.
4. Draai het deeg voor een grove rookworst door de 10 mm plaat of voor een fijne rookworst door de 3 mm plaat.
5. Meng tot voldoende binding.
6. Stop op in goed uitgewaterde Varkensdarmen 32/35.
7. Laat de worsten 12 uur gekoeld doorkleuren.
8. Rook de worsten goudbruin of dompel deze in Rookcondensaat Zesti Vero (1 deel Rookcondensaat Vero Zesti – 2 delen water, laat de worsten goed nadrogen).
9. Gaar de rookworst op 80°C in de ketel of steamer tot een kern temperatuur van 72°C.
10. Na het garen de rookworst zo snel mogelijk terug koelen, verpakken en napasteuriseren.
– 5kg Varkenssnippers 80/20
– 4kg Kinnebakspek
– 1l Water 2 graden Celsius
– 160g Verstegen Colorozozout 5000 g (Artikelnr. 344005)
– 100g Verstegen gelromix 1250 g kuipje (Artikelnr. 312502)
– Verstegen Varkensdarmen 32/35
– Verstegen Rookcondenstaat Zesti Vero 2500 g can (Artikelnr. 361602)